Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Stelling uitlegbaarheid AI

Juinen wordt de AI Wereldstad! Forums APCG forum februari 2022 Stelling uitlegbaarheid AI

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #759
  Nanda Brink
  Bijdrager

  In een van de stellingen wordt problematische uitlegbaarheid van AI beschreven. Begrijp ik het goed dat het gaat om de stappen die worden gemaakt om AI uit te kunnen leggen in plaats van de stappen te kunnen verklaren. Dat is niet aan de orde bij uitlegbaarheid?

  #760
  Arvin
  Bijdrager

  Zoals ik het interpreteer, ziet de uitlegbaarheid van AI toe op beide aspecten. Hoe hebben de genomen stappen die de AI heeft genomen geleid tot een bepaalde ‘output’ (afgezet tegen het gewenste ‘menselijke’ output)? Ik zou dus zeggen dat de verklaarbaarheid van een uitkomst afhankelijk is van de uitleg van de genomen stappen.

  @Arnoud
  hoe kijk jij hier tegen aan?

  #761

  Uitlegbaarheid gaat wat mij betreft over beide aspecten. Allereerst uitlegbaar sec, kunnen we reconstrueren op basis waarvan de AI tot een conclusie kwam. Ten tweede hoe die basis, die factoren te vertalen naar iets waar mensen wat mee kunnen.

  Voorbeelden bij een AI die leningen beoordeelt en in deze gevallen afwijst:
  a) Uw leenbedrag was meer dan 12.000 euro, uw BKR notering is zeer negatief, uw bankrekening staat elke maand zwaar rood
  b) Uw leenbedrag zat tussen 8.568 en 12.535, u pint begin van de maand bij Albert Heijn, uw autoverzekering werd drie maal dit jaar niet geïncasseerd door roodstaan, u koopt vaak bij coffeeshop Koos Koets
  c) Node 4541230 en 32986812 wogen zeer zwaar en drukten nodes 1289 en 24756732 weg, de overige nodes droegen slechts 0.234% van de uitkomst.

  Bij a en b hebben we de relevante factoren, bij c is er werkelijk geen uitleg behalve dat in dat neural net bepaalde nodes actief waren.

  Bij a kunnen we de factoren vertalen naar een menselijke motivatie, dit zijn typische negatieve signalen bij een leningaanvraag. Maar hoe verklaarbaar is de afwijzing in b?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.