Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 1: het oude klooster

Welkom in de rubriek “Juinen Juist” waar we tien weken lang op stap gaan in eigen gemeente. Het oude klooster is een locatie waar vele inwoners gaan wandelen omwille van de rust in de omgeving. De prachtige inkompoort met grote sleutel en het vreemd uitziende klokje vormen dé troeven van het Petrusklooster.

Wanneer je over de heuvels van de processieweg richting het Petrusklooster gaat, kom je uit op welbekende statige poort met die immens grote sleutel die erop bevestigd is. In tegenstelling tot wat velen denken, staat deze sleutel niet symbool voor de weg naar het geluk, maar verwijst deze naar de sleutels van de Juinense huizen.

Tot 1940 werd het klooster omgeven door maar liefst vier café’s. Vele klanten verloren hun sleutel wanneer ze het primitieve hurktoilet gebruikten. Om te vermijden dat ze hun eigen woning niet meer konden betreden, was er de mogelijkheid om een reservesleutel in het klooster te laten liggen. Men hoefde voor deze dienst niet te betalen, al was het algemeen bekend dat de abt graag een biertje (of meerdere) in ruil kreeg.

Wanneer je in de prachtig onderhouden tuin van het klooster wandelt, hoor je met regelmaat het klokje luiden in de westelijke toren. Dit klokje hangt er sinds de Tweede Wereldoorlog en wordt gekenmerkt door zijn verschillende kleuren. Toen de smid van Juinen in het jaar 2000 stierf, kon men in zijn dagboeken lezen dat het klokje een legering is van verschillende metalen, samengesteld van… gesmolten sleutels!