Access Card Doorknob Electronic Door  - Lee_Jie_Jie / Pixabay

Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Magazijn Emmezon wil werknemers en bezoekers overal volgen

In Juinen bevindt zich één van de grootste opslagmagazijnen voor speelgoedwebwinkel Emmezon. Vanaf januari zullen ze een volgsysteem testen dat elke verplaatsing van zowel werknemers als bezoekers volgt.

De grootste webwinkel van Nederland start in januari met het testen van een volgsysteem dat via elektronische pasjes en sensoren de werknemers en de bezoekers voortdurend zal volgen. Niet enkel is te zien of de personen stappen, maar het systeem kan zo ingesteld worden dat men ook kan zien of de personen liggen of staan en zelfs op welke hoogte ze zich bevinden. Ook kan weergegeven worden of de mensen een werkvergunning hebben of niet.

Het lijkt vergaand, maar Emmezon schuilt zich achter de slagzin “veiligheid boven alles”. Verder garandeert het bedrijf ook de privacy van alle personen. Emmy Zon, die het bedrijf overnam van haar vader Emmerik en die nu aan de leiding van het bedrijf staat, legt uit: “Het kan klinken als extreme maatregelen, maar we gaan op zoek naar technologie die de veiligheid kan verhogen. Vorig jaar verloren we een werknemer omdat hij een dutje deed op één van de liftsystemen, uit het zicht van alle andere personeel. Toen hij bedolven werd onder het gewicht van 1000 potjes eenhoornslijm met glitters, is hij gestikt. Dit ongeluk hadden we kunnen voorkomen door dergelijk controlesysteem te gebruiken.”

De werknemers zelf stellen zich veel vragen over het volgsysteem. Ze willen graag duidelijkheid over hoe het zal worden gebruikt. Ze hoorden dat de pasjes alle geluiden en gesprekken kunnen opnemen en vrezen voor hun privacy. Het is voor hen nog niet duidelijk wat het bedrijf zal doen met alle data die het verzamelt. Het personeel kreeg ondertussen een aanpassing aan hun contract waarin de veranderingen worden omschreven. Voorlopig hebben slechts tien van de vierhonderd werknemers dit ondertekend.