Creek Field Landscape Nature River  - J-Barbary / Pixabay

Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Milieubewegingen starten protest bij datacentrum

Lokale milieubewegingen protesteren deze week aan het grote datacentrum dat opgericht werd om het extra energieverbruik aan te kunnen nadat bekend werd dat er een grote subsidie op komst was om artificiële intelligentie in het dagelijks leven te kunnen integreren. Volgens hen warmt de rivier te veel op.

Dankzij de ligging, de goede netwerkinfrastructuur en de aanwezigheid van één van de grootste internetknooppunten ter wereld, is Nederland het ideale land om datacenters te plaatsen. Toen Juinen te horen kreeg dat er een grote subsidie op komst was om artificiële intelligentie in het dagelijkse leven te integreren, werd meteen ruimte vrijgemaakt voor een groot datacentrum op Juinens grondgebied. Milieubewegingen over het hele land groeperen zich om te protesteren tegen de opwarming van wateren die dicht bij datacentra gelegen zijn.

Milieuactivist Felke legt uit: “Een datacentrum verbruikt zeer veel stroom omdat de aanwezige computers moeten kunnen afkoelen. Er bestaan voor die koeling al milieuvriendelijke alternatieven, maar in sommige datacentra zoals hier in Juinen wordt water gebruikt bij die koeling. Dat water wordt terug op temperatuur gebracht vooraleer het teruggaat naar de rivier, maar een paar graden verschil kan er voor zorgen dat de vogels die elders overwinteren te laat vertrekken omdat de temperatuur lokaal warmer is dan elders.”

We legden ons oor te luisteren bij burgemeester Van Tuyl. Hij zegt dat er momenteel nog geen noemenswaardige problemen zijn met de fauna en flora in de buurt van het datacentrum, maar bevestigt wel dat men op zoek is naar alternatieven om de afkoeling op ecologische wijze te laten verlopen.