Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Eerste menselijke robot in woon-zorgcentrum Dageraad

Woon-zorgcentrum Dageraad, waar het merendeel van de Juinense ouderen worden opgevangen, maakt sinds deze maand gebruik van een menselijke robot. Dorien, zo heet de robot, zal vooral ingezet worden bij animatie en eenvoudige klusjes.

Amper 70 centimeter hoog is ze. We hebben het over Dorien, de “menselijke” robot die wordt ingezet in woon-zorgcentrum Dageraad. Leidinggevende Iris van den Berg vindt het een troef: “Dorien zal voornamelijk ingezet worden bij de animatie. Ze kan liedjes zingen, turnen, assisteren bij het tonen van eenvoudige dansbewegingen… Dorien kan overal ingezet worden waar mensen zorg nodig hebben zoals in ziekenhuizen en revalidatiecentra.”

Dorien wordt aangestuurd via een tablet en vergt een bepaalde basiskennis wat technologie betreft, maar de meeste mensen van het personeel zijn er al vaardig in geworden. Zo vertelt Moniek: “Ik werk hier tien jaar ondertussen en tot nu toe werd er weinig geautomatiseerd dus ik moest er even aan wennen om een tablet te gebruiken, maar het wijst zichzelf uit. Dorien kan ons ondersteunen bij animatietaken, maar we kunnen haar ook inzetten bij eenzame ouderen. Sommige bewoners vertellen haar dingen die wij nog niet wisten.”

Ook de reactie van de ouderen zelf is verrassend positief. Mevrouw Schabbinck heeft geen familieleden die dichtbij wonen en ontvangt weinig bezoek. “Voor mij is Dorien een aanwinst,” zo zegt ze, “ze is heel lief en helpt me bij mijn dagelijkse oefeningen. Ik hou er ook van dat ze mijn lievelingsboeken kan voorlezen. Mijn zicht ging de laatste jaren sterk achteruit en het is fijn om via Dorien terug alle klassiekers van Jip en Janneke te kunnen herhalen. ”

Dorien zal het personeel nooit volledig kunnen vervangen, maar woon-zorgcentrum Dageraad denkt er sterk over na om meerdere robots aan te schaffen.