Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Dronken? Wachten op je autosleutels!

In kroeg Het Hoekje op de hoek van de Kerkstraat en de Juinenseweg start komend weekend een proefproject dat ervoor moet zorgen dat er minder verkeersongevallen gebeuren met dronken fietsers of automobilisten. Onze reporter ging ter plaatse.

In Nederland zijn naar schatting 12% tot 23% van de verkeersdoden het gevolg van alcohol in het verkeer. Het gaat om 75 tot 140 verkeersdoden (cijfers van Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek, kortweg SWOV, uit 2015). Uit cijfers van 2017 blijkt dat 1,4% van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed van alcohol rijdt. Bij de geteste fietsers rijdt 42% met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan.

Café Het Hoekje stapt mee in een proefproject waarbij men uitgaat van een gedeelde verantwoordelijkheid. In dit proefproject dienen zowel fietsers als autobestuurders bij het binnengaan van de kroeg hun sleutels in een daarvoor voorziene kluis te stoppen. Deze kluis bevat een scanner. Het systeem weet dat het kluisje toebehoort aan die bepaalde klant door de iris van het oog te scannen.

Wanneer de bezoeker wil vertrekken, volgt een dubbele controle. Het kluisje wordt namelijk pas automatisch geopend na scannen van de iris én nadat de persoon een ademtest afneemt  waaruit blijkt dat hij niet dronken is. Deze ademtest is verbonden met de kluis.

Kroegbaas Henk, die zelf zijn zus verloor in een verkeersongeval, geeft het proefproject een kans: “De vraag is natuurlijk of iedereen zijn sleutel zal willen indienen, we kunnen het niet verplichten. Als het gebeurt en ze blijken dronken dan zou dat betekenen dat mensen wachten tot ze nuchter zijn om naar huis te gaan of dat ze te voet gaan. Ik zie het resultaat van het proefproject voorzichtig positief in. Elke dode minder in het verkeer is mooi meegenomen. Ik hoop enkel dat ik het niet aan de stok krijg met dronken mensen die hun sleutels niet terugkrijgen. Ik kan het kastje namelijk niet zelf openen.”