Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 10: het streekmuseum

In onze rubriek “Juinen Juist” gaan we langsheen de bekende en minder bekende plaatsen van onze stad. Voor de tiende en tevens laatste keer bezoeken we het streekmuseum waar een aantal opmerkelijke vondsten uitgestald zijn.

Het streekmuseum dat uitgebaat wordt door Heemkundevereniging Juinen lijkt op het eerste zicht een allegaartje van spullen. Zonder gids is het moeilijk om de waarde en de betekenis achter al die dingen te vinden. Wij raden dan ook aan om te vragen voor een rondleiding met gids wanneer je er een bezoekje zou brengen.

Het museum is gesticht in de jaren ’70 van vorige eeuw en bevat een ruime collectie aan gereedschappen, objecten, documentatie en gebruiksvoorwerpen. Letterlijk alles wat in het museum staat, is verkregen door schenkingen van particulieren.

Het museum heeft een grote collectie tafelkleden. Vaak werden de randen van tafelkleden vroeger van kant gemaakt. Elk exemplaar is een knap staaltje handwerk en toont de vaardigheden van de huisvrouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Topper van deze collectie is het tafelkleed dat volledig met gouddraad geborduurd is. Het werd ongeveer tot 1940 gebruikt tijdens belangrijke vergaderingen van de stadhouders.

Een andere collectie is wat ze noemen “de molencollectie”. Toen bijna alle molens waren uitgebrand door de pyromaan van Juinen, werden alle nog bruikbare spullen verzameld en geïndexeerd voor ze in het museum tentoongesteld werden. Er is ook een reconstructie van een  volledige woonruimte van een typisch molenaarsgezin te zien. Hier krijg je een goed beeld van de kleine woonruimte die de molenaarsgezinnen hadden.

Het streekmuseum mag er dan oubollig uitzien door alle tentoongestelde spullen, toch is de tijd er niet blijven stilstaan: elk voorwerp is geïndexeerd en opgenomen in de online database van het museum. Elke inwoner van Juinen kan deze database raadplegen door in te loggen met zijn naam en geboortedatum.