Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 9: Stadspark Juinen

In onze rubriek “Juinen Juist” bezoeken we tien weken de toeristische en minder toeristische plaatsen in onze stad. Deze week genieten we van een heerlijke wandeling door het groene stadspark.  

Het stadspark van Juinen is één van de verdoken plaatsen van Juinen. De vijf kilometer lange heg die het volledige park omringt, heeft slechts twee onderbrekingen: een poort aan de noordkant en een poort aan de zuidkant zorgen voor toegang tot dit prachtige stille gebied.

Het Vriespark is het resultaat van een vergaande schrijversfantasie. Het dankt zijn naam aan schrijver en miljonair De Vries die het liet aanleggen. Er wordt verteld dat De Vries hevige fan was van het boek “Alice in Wonderland” en dat zijn kunstenaarsgeest smachtte naar een fantasiewereld waarin hij kon ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Hij heeft zijn hele fortuin uitgegeven aan de aanleg van het park.

Blikvanger van het park is de grote spiegel die centraal staat. Deze spiegel is acht meter hoog en vijf meter breed. In het midden is een deur bevestigd. De deur staat symbool voor de overgang naar een nieuw begin. Tot vandaag gaan de pasgehuwde stelletjes van Juinen hand in hand door deze deur om hun nieuwe levensfase te starten.

Voor de kinderen is het doolhof een fijn avontuur. Omdat er doorheen de haagbeuk ook rozen en braamstruiken groeien, is augustus het beste moment van het jaar om er naartoe te gaan. De bloeiende rozen ruiken dan overheerlijk en wie verdwaalt, kan meteen energie opdoen door een handjevol braambessen op te eten.

Het park ziet er niet “netjes” uit zoals men van een park zou verwachten: De Vries liet het na zijn dood na aan de stad met slechts één voorwaarde: de kronkelige weggetjes en de nonchalant aangelegde tuin moeten voor altijd hun slordige uitzicht bewaren. Om die reden alleen al laat het park een magische indruk na.