Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 8: de vuilnisbelt

In de rubriek Juinen Juist nemen we jou tien weken bij de hand om de bekende en minder bekende plaatsen van Juinen te bezoeken. Deze week brengen we een bezoekje aan de vuilnisbelt. Het is een plaats die je niet meteen als toeristische trekpleister zou aanduiden en toch… er valt heel wat over te vertellen!  

De gemeentelijke vuilnisbelt van Juinen bevindt zich op het grondgebied van Ter Weksel. Het voordeel om een vuilnisbelt met twee gemeenten uit te baten, is dat er extra kan geïnvesteerd worden in de werking. Het woord “vuilnisbelt” doet eigenlijk geen eer aan de site. De vuilnisbelt is al lang niet meer die berg afval op een hoop. Tegenwoordig is het een heus afvalsorteercentrum. Tijdens de rondleiding met gids konden we vaststellen dat veel technologische snufjes zorgen voor het vlotte verloop van de afvalverwerking.

Waar wij verbluft van stonden, is het systeem dat verschillende soorten afval van een verzamelcontainer kan herkennen. Hierdoor kan de machine alles meteen in de juiste container sorteren om beter te kunnen recycleren. Mijnheer Haak, leidinggevende van de vuilnisbelt en tevens gids van dienst, vertelt ons dat men op dit moment ook experimenteert met de mogelijkheden om deze scanner bij de inwoners thuis te installeren zodat daar al de voorsortering kan gebeuren. Dit systeem kan meteen ook bijhouden hoeveel afval van elk type per gezin wordt weggegooid.

De ophaaldienst werkt ook met een speciale detectiekit waarmee er scanners op de gemeentevoertuigen geplaatst worden zodat deze de openbare ruimte kunnen scannen. Zo bekomt men data over waar welk vuil ligt en kan men de buitenruimte op een effectieve manier schoonmaken.

Gemeenten Juinen en Ter Weksel streven ernaar om een straatbeeld zonder afval te realiseren. Met alles wat we zagen tijdens de rondleiding zijn we ervan overtuigd dat dit kan lukken. Wens je ook graag een rondleiding mee te volgen? Surf dan naar de website van de vuilnisbelt en schrijf je in!