Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 7: de Sint-Jodocuskerk

Welkom in deel 7 van onze rubriek Juinen Juist. We nemen je tien weken mee op pad langsheen de bekende en minder bekende plekken in Juinen. Deze week trekken we naar de Sint-Jodocuskerk. Ze heeft een geschiedenis opgebouwd nadat ze in 1974 buiten gebruik gesteld werd.

Aan de stadsrand vinden we de Sint-Jodocuskerk. Een prachtig kerkgebouw in neogotische stijl die ontworpen werd door architect Alpe Tefred. Men startte met bouwen in 1899 en het einde van de werken was in 1901. Toen in 1974 het aantal kerkgangers terugliep, werd ze buiten gebruik gesteld en onderging ze heel wat veranderingen.

Na de buitengebruikstelling stond de kerk vier jaar leeg. Burgemeester en Wethouders hebben toen besloten om het interieur van de kerk te veilen. De opbrengst van de veiling werd geschonken aan lokale goede doelen. Het vooraltaar kreeg een nieuwe plaats in café Het Hoekje en de gebrandschilderde ramen werden gekocht door TV Juinen waar ze nog steeds gebruikt worden als achtergrond voor de belspelletjes.

Toen de kerk helemaal leeg was, werd deze gekocht door Hein Alberts. Naar eigen zeggen vond de kruidenier het een ideale gelegenheid om meer verse artikelen te kunnen aanbieden zonder een hogere elektriciteitskost te hebben.

Net op het moment dat Hein Alberts met pensioen ging, was de gemeente op zoek naar een nieuwe plaats om het indoor motorrijden te laten doorgaan. Al snel viel hun oog op de Sint-Jodocuskerk omwille van de grote indoor oppervlakte en ideale vloer. Sindsdien kunnen de motorrijders er naar hartenlust hun hobby uitvoeren.