Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 6: de oude molen

Onze rubriek Juinen Juist is ondertussen aan haar zesde editie toe. In deze tiendelige reeks gaan we elke week op zoek naar de bekende en minder bekende plaatsen van Juinen. Deze week een parel in ons polderlandschap: de oude molen met “Lustige Zwaaier” als ronkende naam. Nu staat hij er eenzaam en alleen, maar ooit maakte hij deel uit van een groep poldermolens.

Ons kleine Nederland telt meer dan duizend molens als karakteristieke eigenschap in het landschap. Ook in Juinen stond er een grote groep molens. Lustige Zwaaier stond oorspronkelijk niet alleen in onze polders, hij werd nog vergezeld door andere molens. Samen stonden ze in voor het wegpompen van overtollig water uit de polder. Het vrijgekomen land wordt tot vandaag gebruikt voor landbouw.

Lustige Zwaaier is de enige poldermolen van zestien die de aanslagen van de pyromaan van Juinen overleefde. In deze spannende periode werden bijna alle molens in de as gelegd. Al snel werd duidelijk dat er een pyromaan in het spel was. Toen hij gevat werd terwijl hij de laatste molen in brand wou steken, verklaarde hij dat hij “angst had voor molenwieken en elke molen in Juinen en omstreken tot as zou herleiden zodat hij rustig kon slapen.”

In 1990 werd de molen omgebouwd tot een gezellig cafeetje waar vooral de uitgebreide non-alcoholische kaart opvalt: Café Lustige Zwaaier biedt 100 verschillende soorten waters aan. De prijzen variëren van 2 tot 8 euro voor een watertje. Topper op de kaart is het Dak-Van-De-Wereld water: een prachtige blauwe fles met gebottelde sneeuw rechtstreeks van op de top van de Mount Everest.

Je zou verwachten dat het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan in een oude molen, maar niets is minder waar: het café beschikt over het eerste slimme kassasysteem in Juinen. Alle informatie van het aantal liter water dat er uit de tapkraan komt tot elke druppel die een klant bestelt, wordt geregistreerd. Uitbater Mike haalt heel wat voordeel uit deze analyses, zo zegt hij zelf.