Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 5: Historisch Pretpark Juynen

Het is week vijf van onze rubriek “Juinen Juist” waarin we je tien weken meenemen langs de begane paden en de onontdekte plekjes van onze stad. Deze keer nemen we je mee naar het historische pretpark Juynen waar je twee eeuwen terug in de tijd wordt gekatapulteerd.

In de Ooypolder bevindt zich het kleine, maar zeer gezellige pretpark “Juynen”. De bouw van het park heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Het grootste obstakel was het wijzigen van het bestemmingsplan naar recreatiegrond. Mits behoud van de gebouwen die er stonden, werd de wijziging gerealiseerd. Zo werd een achttiende-eeuwse boerderij omgebouwd tot de inkom van het pretpark.

Het pretpark trekt vooral buitenlandse bezoekers aan. Jeroen Bokma, zaakvoerder van het park, vertelt ons dat de reden waarom: “Buitenlandse toeristen houden van Nederland en van alles wat ons land te bieden heeft dus wordt al dat moois bij elkaar geplaatst hier. Zo kan men Nederland zien in één dag.”

Juynen is rijk aan molens, klompen, Delfts blauw en tulpen, veel tulpen. Ook de animatie is op en top Nederlands: elk uur wordt er op de centrale plaats een traditionele klompendans gedaan en bij het binnenkomen van het park krijgen bezoekers een korte introductie op de Nederlandse taal. Vooral het woord “teringlijer” lijkt een tongbreker te zijn. Alle medewerkers dragen kaplaarzen en verdwaald vuilnis wordt met een riek opgeschept en naar de vuilbakken gebracht.

In de oorspronkelijke plannen van het park was er ook een coffeeshop voorzien. Omdat het park zowel kinderen als volwassenen wil ontvangen, werd dit plan al snel van tafel geveegd.