Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 4: Luchthaven Juinen International

In onze rubriek“Juinen Juist” bezoeken we tien weken de bekende en minder bekende plaatsen van onze stad. Deze week krijgen we een rondleiding in onze luchthaven Juinen International: een functioneel gebouw met een culturele functie.

Juinen International zou oorspronkelijk zorgen voor een rechtstreekse verbinding tussen een aantal grote steden in de Verenigde Staten en Nederland. De National Basketball Association (NBA) had interesse getoond in de nieuwe sport “giant basketball” en Juinen trof alvast voorbereidingen om alle ploegen te kunnen ontvangen wanneer het tot een wereldwijde wedstrijd zou komen. Tot op vandaag werd er nog geen internationale wedstrijd georganiseerd wegens gebrek aan teams. Voorlopig is Nederland het enige land met een nationaal giant basketball team.

Hoewel de officiële naam “Juinen International” luidt, is de enige verbinding met het buitenland de vlucht naar Chersonissos die van mei tot en met september tweemaal per week aangeboden wordt door luchtvaartmaatschappij Matsoe Matsoe.

De ruime vertrekhal – tevens ook de aankomsthal – van het gebouw heeft nog een extra functie: ze wordt ook als tentoonstellingsruimte gebruikt. In Juinen bevindt zich veel kunstenaarstalent en de grote ruimte van de luchthaven is perfect om hun werk tentoon te stellen. Je kan er werk vinden van de schilders Jan Jaap Jespers en Van Gohwatmooi. Dé blikvanger is het grote beeld van de Juinense stadskunstenaar Rodein dat centraal staat. Een grote wereldbol vol harten uitgehouwen in marmer staat symbool voor de hartverwarmende verwelkoming die Juinen biedt aan alle reizigers.

Eenmaal per jaar wordt de Juinense kunstenaarsprijs uitgereikt onder de exposanten.  Deze prijs ging dit jaar voor de derde keer op rij naar de schilder Jan Jaap Jespers die met zijn treffende beelden van verliefde stelletjes keer op keer het hart raakt van de jury.