Juinen AI Wereldstad!

Als Nederlandse inzending voor de World City AI Ranking van de Verenigde Naties doen wij ons uiterste best de #1 AI stad te worden!

Lees alles over de WCAIR!

Juinen. Juist nu.

Juinen Juist: Week 3: Station Juinen

Welkom in de rubriek “Juinen Juist” waar we tien weken lang de  bekende en minder bekende plaatsen van onze gemeente ontdekken. Deze week trekken we naar het station van Juinen, een knap staaltje van architectuur en techniek.

Het stationsgebouw van Juinen is een architecturaal hoogstandje. De imposante stationshal met prachtig boogwerk doet meteen denken aan station Gare du Nord in Parijs. Op de glasramen die ontworpen zijn door de zwager van de zoon van de vrouw van de eigenaar van de koffieshop worden taferelen weergegeven die de geschiedenis van Juinen bevatten. Uit bronnen vernamen we dat de burgemeester van Ter Weksel ooit aan onze bakker vertelde dat hij jaloers was op dit prachtige bouwwerk.

Het station van Juinen is er een van wereldformaat. Dat werd al duidelijk tijdens de openingsspeech waar burgemeester en wethouder samen de legendarische woorden “Alles is in Juinen” uitspraken. Dat geldt ook voor het station van Juinen: het is namelijk één van de weinige stations in Nederland dat met een hogesnelheidslijn verbonden is.

Tot op vandaag is het nog wachten op goedkeuring van maatschappij Thalys om hun treinen ook richting Juinen te laten rijden. Voorlopig komt die goedkeuring er niet. De rails die in een bocht om de winkel van de lokale bakker heen gelegd zijn, zouden ervoor kunnen zorgen dat de trein ontspoort wanneer deze aan hoge snelheid de gemeente nadert. Burgemeester en wethouders vinden de gedachte om de bakker te onteigenen iets te vergaand en gaan na of de mogelijkheid bestaat om de rails met behulp van een brug over het gebouw heen te plaatsen.